Kees Vliegt Uit - Van hier tot Tokyo

Normal 7b22e42d51580e50e8d2507e13ace4f94727b16b
26-03-2021 | 13:40

Baarn / Odijk, 28 maart 2021

De nieuwe film over de autistische Kees Momma (56) bevindt zich in een cruciale fase. Gaat het lukken om het benodigde geld bij elkaar te brengen voor een vervolg op ‘Het Beste voor Kees’? En zien wij Kees daadwerkelijk uitvliegen? Met een nieuwe film en bijbehorende campagne wil Kees Momma, samen met filmmaker Monique Nolte en HandicapNL, aandacht vragen voor autisme en mensen bijeenbrengen op dit onderwerp. Humberto Tan zegde zondagavond toe Kees te helpen om het geld voor het maken van de film bij elkaar te brengen. De Olympische Spelen in Japan inspireren hen daarbij.

Film aanjager lotgenotencontact

Lukt het Kees Momma om op zichzelf te gaan wonen? Dat was de grote vraag na de film Het Beste voor Kees’ uit 2014. De documentaire won diverse prijzen en zorgde ervoor dat autisme op de kaart werd gezet. Filmmaker Monique Nolte: “Bijna 100.000 mensen met autisme en hun naasten wisten elkaar te vinden op de Facebook-pagina ‘Het beste voor Kees’, waar Kees brieven schrijft over wat het betekent autistisch te zijn. Daar vinden zij veel herkenning en steun bij elkaar. In de film komen herkenbare worstelingen in beeld, bijvoorbeeld over zelfstandigheid en de vraag van ouders: wat als wij er niet meer zijn? HandicapNL wil met de campagne meer bewustwording en concrete hulp creëren. “Mensen met een handicap verliezen te vaak de vrijheid om zelf te kiezen waar je woont of wie voor je zorgt. Gelukkig is daar hulp voor die we graag voor meer mensen beschikbaar willen maken”, aldus directeur Danielle Schutgens.

Crowdfunding met Johan Cruyff Arena

In 2019 besloten Momma en Nolte dat er een vervolg moest komen: ‘Kees vliegt uit’. Een nieuwe film, gekoppeld aan een campagne om nog meer mensen met autisme te helpen. Samen met HandicapNL is een crowdfunding gestart: om de film te kunnen benutten ‘voor het goede doel’ is het noodzakelijk dat deze geheel onafhankelijk wordt geproduceerd. In ruil voor een bijdrage aan de film, krijgen ‘co-producenten’ een uitnodiging voor de première in de Johan Cruyff Arena én een reproductie van Momma’s tekening van het stadion. Inmiddels is er bijna € 200.000 opgehaald, iets meer dan de helft. 

Van hier tot Tokyo

De Olympische spelen in het door hem geliefde Japan inspireerde Momma tot nieuwe kunstwerken. De komende maanden gaat hij met het thema “Van hier tot Tokyo” verschillende Nederlandse monumenten tekenen, met een Japans sausje. Huis ten Bosch, het Scheepvaartmuseum en het stadhuis van Gouda worden op de van hem bekende wijze minutieus vastgelegd. Niet toevallig zijn dit gebouwen, waarvan replica’s staan in het Huis ten Bosch themapark in Nagasaki. Met een beetje geluk kan Kees dit park deze zomer bezoeken om te beoordelen of het paleis van de Koning goed is nagebouwd. 

Tekening cadeau bij donatie

Iedereen die een bijdrage van minimaal €17,50 geeft aan de crowdfunding, krijgt een uitnodiging voor de première, die hopelijk in het voorjaar 2022 zal plaatsvinden. Bij donaties van €70 euro of meer krijgt men een repro van de nieuwe Hollands-Japanse kunst van Kees. De originele werken worden einde van het jaar geveild en de opbrengst ervan gaat ook weer naar de film. Gedoneerd kan worden via: www.keesvliegtuit.nl.